ד"ר גיא מעוז אורתופד ספורט

טיפול בשחיקת סחוס

טיפול בשחיקת סחוס

רבים מאיתנו סובלים מכאבי ברכיים, אם זה בגיל צעיר על רקע פציעות ספורט ואימון יתר ואם בגיל המבוגר יותר על רקע שינויים בתפקוד הסחוס ו״שחיקת סחוס״.
במאמר זה ננסה להתמקד בכאבי הברכיים מהסוג השכיח ביותר, כאב ברך על רקע "שחיקת סחוס" או בשם המקצועי: אוסטאוארטריטיס של הברך.

אוסטאוארטריטיס היא מחלה שבסיסה הוא דלקתי, וההרס של רקמות המפרק גורם לכאבים ההולכים ומתגברים עם השנים. עד היום, המחלה היא חשוכת מרפא. הטיפולים השונים שעליהם נדבר יעזרו להקל על הכאב אך לא יפסיקו את התקדמות המחלה.

מפרק הברך הינו קומפלקס המורכב מעצמות הירך והשוק המצופות סחוס, שני מניסקוסים, רצועות המחברות את עצם הירך לעצם השוק ומעטפת המפרק. כאשר עם השנים כתוצאה מהגנטיקה המשפחתית שלנו, פציעות ישנות, חוסר פעילות, מחלות נוספות והגיל ההולך ומתקדם מפרק הברך נפגע, כל רקמות המפרק משתתפות בתהליך האוסטאוארטריטי: הסחוס מתרכך ומתפורר, המניסקוסים הופכים לפריכים ונקרעים (קרע מניסקוס מדיאלי או לטראלי), הרצועות האוחזות את העצמות נחלשות, וכך בנוסף לכאבים המפרק מאבד מיציבותו.

מהם הסימנים לכך שאתם סובלים משחיקת סחוס?

  • הכאב בברך מתפתח בהדרגה
  • הכאב מתגבר עם הליכה, פעילות ועלייה במדרגות
  • הברך מרגישה נוקשה בעיקר לאחר מנוחה ממושכת וקשה לכופף או ליישר את הברך
  • נפיחות בברך המופיעה לסירוגין.

אורטופד המומחה בטיפול בבעיות ברך יבדוק המצאותה של נפיחות, תנועתיות הברך היציבות שלה וינסה לאתר את מקור הכאב.

אז מה עושים? טיפול בשחיקת סחוס

צריך לזכור שרבים מהסובלים מכאבי ברכיים סובלים גם ממשקל עודף. לכן ירידה במשקל בשילוב עם אורח חיים בריא ופעילות גופנית מתונה יכול להביא לשיפור ניכר בתסמינים. העומס על הברכיים ירד וכך גם יחלשו הכאבים.

פיזיוטרפיה – תוכנית תרגילים לחיזוק השרירים המייצבים של הברך יכולה לשפר תוך מספר שבועות את המצב ולהביא להקלה בכאבים.
תוספי תזונה – העולם המדעי חצוי בשאלת יעילות תוספי התזונה כגון Megagluflex ומוצרים דומים. יש לזכור שבמחקרים רבים שנערכו לא נמצאה כל הטבה לאחר שימוש ממושך.
תרופות – נוגדי כאב כגון אקמול ונוגדי דלקת מסוגים שונים יכולים לסייע להקלה על כאבי הברך.

הזרקות לברך:

הזרקת סטרואידים : האופציה הוותיקה ביותר בתחום ההזרקות למפרק.

הסטרואידים פעילים במפרק כמספר שבועות וגורמים להקלה בתסמינים הדלקתיים, ירידה בנפיחות ובכאבים. ההקלה מורגשת בד"כ יום יומיים לאחר ההזרקה. ניתן להזריק סטרואידים לברך עד 3-4 פעמים בשנה.

חומצה היילורונית :  חומצה היילורונית היא בעצם נוזל סמיך הנמצא באופן טיבעי בחלל המפרק. הנוזל משמש כחומר סיכוך המונע חיכוך במפרק. הזריקות מבוצעות אחת לשבוע במשך 3 שבועות (סה"כ 3 זריקות). ישנה אופציה להזרקה בודדת.

ההשפעה של החומר היא הדרגתית ולעיתים נדרשים מספר שבועות של סבלנות עד להקלה בכאבים. על פי מחקרים שונים, האפקט של החומצה מתמשך לאורך מספר חודשים. ניתן לחזור על ההזרקה.

לאחרונה הוכנס לשימוש חומר חדש, PRP, המראה תוצאות טובות יותר מחומצה היילורונית במחקרים שונים. זהו אינו חומר המיוצר במעבדה או בחברת תרופות אלא תמצית של טסיות דם מהחולה עצמו. ההליך מבוצע באופן הבא: מספר מבחנות של דם נלקחות מהחולה כמו בבדיקת דם רגילה. הדם שנלקח עובר תהליך ע"י האורטופד המזריק שכולל בידוד טסיות הדם מנוזל הדם, ובעזרת activators , טסיות הדם המבודדות משחררות פקטורי גדילה שונים. הטסיות ופקטורי הגדילה מוזרקים חזרה לברך הכאובה.

הזרקת אורטוקין: טכניקה חדשנית לטיפול בשחיקת סחוס, בה דם המטופל עובר תהליך ומוזרק חזרה לברך הפגועה, עם תוצאות טובות וארוכות טווח.


הזרקת Regenogel: פיתוח ישראלי לטיפול בשחיקת סחוס, בה דם המטופל משולב עם חומצה היאלורונית ומוזרק חזרה לברך, עם תוצאות מצוינות.

הזרקת פלסמה: הזרקת פלסמה של המטופל לאחר תהליך קצר חזרה אל תוך הברך. משיג תוצאות טובות ארוכות טווח.


ארטרוסקופיה של הברך: בטכניקה זעיר פולשנית זאת, המנתח מחדיר מצלמה לברך וסוקר את הברך מבפנים. בעזרת מכשור מתקדם ניתן לטפל בפגיעות סחוס שונות ולטפל בקרעי מניסקוסים.ההחלמה היא בד"כ קצרה (מספר שבועות) והתוצאות תלויות בממצאים שניצפו בניתוח עצמו.


השתלות סחוס: קיימות מספר טכניקות להשתלות סחוס בברך. התורם יכול להיות החולה עצמו או תורם זר. טיפולים אלו לא מיועדים לאנשים הסובלים משחיקת סחוס והתוצאות הן מעורבות.


ניתוח להחלפת ברך: אם מיצינו את סוגי הטיפולים השונים אך עדיין ישנו סבל משמעותי והפרעה בתפקוד היום יומי אין מנוס מניתוח להחלפת ברך. במהלך הניתוח המנתח כורת את משטחי הסחוס השחוקים ומרכיב על העצם משטחי מתכת ופלסטיק. לאחר הניתוח צפויה תקופת החלמה של מספר חודשים ולאחריה צפוי שיפור משמעותי בתפקוד וירידה משמעותית בכאבים.

לסיכום – לסובלים מ"שחיקת סחוס" או אוסטאוארטריטיס של הברך ישנן אופציות טיפוליות מגוונות, חלקן יעילות יותר וחלקן פחות. על מנת לשפר את מצב הברך יש להקפיד על משקל תקין ואורח חיים בריא. הטיפולים השונים- פזיוטרפיה, תרופות והזרקות יותאמו לכל מטופל באופן אינדיבידואלי לאחר בדיקה והערכה ע"י איש מקצוע המומחה בתחום.

דילוג לתוכן